Bra att veta vid kattuppfödning

Det är mycket som du behöver tänka på innan du tar beslutet om du ska börja föda upp katter. Det är viktigt att fundera över om du har de bästa förutsättningarna för detta ändamål och om katterna kommer få en bra start i livet hos dig. Nedan följer en kort presentation av några saker som är viktigt att veta.

Stamtavlor

Ett dokument för varje enskild katt som visar kattens stamträd samt bakgrund såsom namn, föräldrar, registreringsnummer med mera. Det är viktigt att kattägaren använder det ”riktiga” tilltalsnamnet när katten ska besöka veterinären, försäkras och så vidare. De flesta katterna får väldigt många olika smeknamn i sitt hem och det ”riktiga” namnet bör då användas vid formella tillfällen. I stamtavlan framgår även vilken ras katten är samt mönster och färg. Registreringsnumret är ett individuellt och personligt identitetsnummer som också anger vilket land och förbund som katten registrerats i. Som uppfödare är det tillåtet att registrera en kull utan så kallat stamnamn vilket innebär att en katts namn i vissa fall enbart består av ett ord även fastän det är en hel kull.

Beteckningar

Det finns ett smidigt sätt att i stamboken följa registreringen av olika raskatter, detta görs genom beteckningar. Dessa beteckningar innebär egentligen olika EMS-koder för pälsfärg, mönster, ras, ögonfärg med mera. Norsk skogskatt betecknas NFO och om den har en svart- och vitaktig pälsfärg så betecknas denna kulör med n. Har katten en pälsteckning som ser ut att vara fläckig så är EMS-koden 24 exempelvis.

Honans dräktighet

Du kan lägga märke till vissa symptom på att katthonan kan vara dräktig, hon ökar troligtvis i vikt och buken blir svullen. Detta är en förändring som uppstår för en förstagångshona efter cirka två veckor in i dräktighetstiden. Är det däremot en hona som fått ungar tidigare så är detta en förändring som sker inom cirka en månad. Andra symptom är också att honan blir tröttare än vanligt, får mindre aptit de första dagarna och att det kan förekomma kräkningar. I vissa fall behöver inte några förändringar uppstå alls vilket gör det svårt att observera om honan är dräktig. Den totala dräktighetstiden är i ungefär 65 dygn, det brukar variera 3-4 dygn. Men om det övergår till 70 dygn bör du ta kontakt med veterinär för att säkerställa att din katt inte utsätts för risker samt att ungarna är säkra.

De första 12 veckorna efter födseln

De allra första två veckorna brukar ungarna enbart sova och äta. Under denna tiden är det otroligt viktigt att ungarna finns i närheten av sin mamma hela tiden då ungarna är både blinda och döva. De kan inte reglera sin egen kroppstemperatur vilket mamman också hjälper dem med. Efter de första två veckorna börjar ungarna slutligen bli små katter och de börjar även röra sig mer fastän det också kan se väldigt ostabilt och vingligt ut. Efter cirka en månad kan man introducera kattungarna till kattmat, det är även dags att presentera kattlådan för dem då mamman i samband med att ungarna slutar dia också slutar slicka dem. När det gått två månader så är det kattmamman som lär ungarna allt hon kan om att jaga, vad som är tillåtet och inte med mera. Det finns regler om att en kattunge inte får flytta för tidigt till annat boende vilket gör att det är mycket viktigt att ungen befinner sig hos sin mamma tills dess att den är 12 veckor. Om man inte följer detta och inte väntar i 12 veckor kan det hända att kattungen utvecklar ett tröstbeteende genom att till exempel suga och snutta på saker.