De populäraste kattraserna i Sverige

Att välja katt är ibland ett svårt beslut som ska tas, kanske är inte alla familjemedlemmar heller överens om ras och utseende. Det finns massor av raser och blandraser av katter i Sverige och här nedan följer de 5 allra populäraste.

Ragdoll

En ras som ursprungligen kommer från USA. Ragdollen har ett harmoniskt och lugnt sätt och många väljer därför att enbart ha den i inomhusmiljö. Detta är en ras som också är väldigt anpassningsbar när det kommer till övriga familjemedlemmar i hushållet och är en mycket tålig katt som lämpar sig bra i familjer med mindre barn. Just för att barn inte vet eller inte har lärt sig hur man behandlar en katt på det bästa och rätta sättet. Ragdollen brukar nämligen inte göra något motstånd eller visa tecken på aggressivitet. Ragdollen har en god aptit och blir på grund av detta inte särskilt slanka utan får en lite större storlek.

Maine coon

Denna ras är en katt som har lätt för att lära sig kommandon och ett beteende, den är nyfiken och lekfull och vill gärna delta i aktiviteter med familjen som att exempelvis att bada. En fullvuxen maine coon brukar se relativt stor ut och har en tjock och fluffig päls. Pälsen är halvlång och tät men behöver inte särskilt mycket skötsel och pälsvård då den inte tovar sig. Maine coon har en lång utvecklingsfas innan den kroppsligt är fullt vuxen, det kan nämligen ta flera år.

Sibirisk katt

Kommer ursprungligen från Ryssland och är en väldigt intelligent och nyfiken katt. Den följer gärna övriga familjemedlemmar på diverse äventyr eller bara i de olika rummen i hemmet. Den sibiriska rasen har också en tendens att vara pratglada och jamar gärna. De har också väldigt lätt för att lära sig nya saker och kommandon. Pälsen kräver inte mycket skötsel och pälsvård och den är väldigt tät och tjock. En sibirisk katt är en storvuxen ras.

Norsk skogskatt

Som namnet avslöjar så härstammar denna ras från Norge, den ingår i gruppen semilånghåriga raskatter och pälsen är mycket speciell. En fullvuxen norsk skogskatt har en slags ”krage” och ”byxor” på bakbenen och pälsen är anpassad för kyligare klimat vilket gör att denna katten trivs mycket bra i det svenska vädret. Den norska skogskatten föredrar att befinna sig högt, vilket innebär att garderober, hyllor och andra platser som upplevs som höga är väldigt eftertraktade.

Helig birma

Denna ras har generellt en väldigt lugn personlighet, den är mycket tillgiven till sina familjemedlemmar runtomkring och är dessutom kärleksfull. Den har stort behov av att vara närgången och önskar mycket uppmärksamhet av sina nära och kära och tycker inte om ensamhet. Därför är denna rasen mycket lämplig för till exempel pensionärer som inte arbetar och därför är hemma mycket. Birmakatter föds helt vita om de är renrasiga men färgen på pälsen utvecklas när katten blir äldre. Till skillnad från andra kattraser så fördrar birman att befinna sig på låga ytor. De är också väldigt lekfulla och lär sig gärna olika kommandon som till exempel ”apport”.