Leksaker och andra prylar till din katt

Valet mellan katt och hund är vanligt bland många familjer. Hundar sägs vara mer sociala och lojala, medan katter mer intelligenta och självständiga. Innan införskaffningen av ett husdjur sker så är det mycket att ha i åtanke då ett husdjur kräver både tid, underhåll och kärlek. En frisk katt lever upp till 15 år. För att en katt vara så frisk som möjligt så är det viktigt att ägaren ger sin katt rätt förutsättningar. Det finns 3 saker som framförallt är viktigt att tänka på för att din katt ska trivas och må så bra som möjligt.

Leksaker

En katt är väldigt enkel att underhålla. Att springa efter ett snöre eller en lysande prick kan ge upp till flera timmars aktivitet och underhåll. Till och med när det kommer till mat så är en katt känd för att leka med maten. När katten fångar en mus utomhus så är det ovanligt att den äter upp musen på plats utan istället så tar katten hem musen för att ha lite roligt innan måltiden serveras. Eftersom att katter är enkla att underhålla så krävs det inte så avancerade leksaker, utan det kan räcka att köpa kattvippor, som de kan jaga eller en klösbräda som de kan klösa på, för att klorna inte ska bli för långa. Det är även viktigt att ha en klösbräda för det ingår i en katts beteende att klösa.

Hunger

Lika väl för oss människor som för katter så är det viktigt att vi får i oss bra mat med rätt näringsinnehåll. Katter är ett mycket svårare djur att hitta rätt mat till än de flesta andra husdjur. Katter tillhör kategorin köttätare vilket betyder att de enbart äter kött. Deras kroppar klarar inte av att ta tillvara på mat från till exempel frukt och grönsaker. Det är därför väldigt viktigt att köpa mat med rätt innehåll från bra varumärken. Djurbutiker har specialanpassad mat för katter och du kan även finna mat till katter med bra kvalitet i vanliga mataffärer.

Hygien

En myt är att katter inte gillar vatten och att bada, vissa föredrar såklart inte vatten medan andra älskar att bada och leka i vatten. Oavsett så är det viktigt att kattens hygien och tvättnings-rutin tas om hand då det förekommer mycket smuts och bakterier i kattens päls. En ovårdad päls kan göra så att det bildas parasiter som kan resultera till att det kliar och ger inflammationer.Det som är viktigt att tänka på när man badar och tvättar katten är att använda en temperatur som är i balans med kattens egna kroppstemperatur. Det är också viktigt att undvika kattens ögonparti då detta är ett väldigt känsligt område på katten som inte bör tvättas för ofta. Vanligtvis så är rinnande ögon på en katt något som sällan förekommer, men skulle det uppstå något liknande och att det börjar rinna från ögonen så är rekommendationen att man istället kontaktar en veterinär. Veterinären får då göra en bedömning och behandling av problemet. Detta istället för att lösa problemet på egen hand och kanske förvärra kattens tillstånd.