Utställning av katter

Är du intresserad av att ställa ut din katt och vet med dig att den har potential. En kattutställnings syfte är att katterna som deltar bedöms utifrån de standarder som finns för de olika raserna. Det krävs ingen specifik ras på katten utan du kan ställa ut en katt som inte har en stamtavla utan det enda som begärs är att katten är kastrerad och har ett huskattsbevis. Om du inte har ett huskattsbevis att tillgå kan du alltid ta kontakt med en kattklubb för att ordna detta.

Att anmäla sig

Inbjudan till kattutställning och information kring dessa finns att få på exempelvis WCF-föreningarnas webbplatser eller Sveraks webbsida som är den officiella sidan för Sveriges kattklubbars riksförbund. Vid anmälan får du även information vad som är tillåtet när det kommer till burstorlek samt vilka tider som gäller och vad avgiften är.

Viktigt med vaccination

Det finns några krav som måste uppfyllas när din katt ska delta i en kattutställning. Din katt måste vara vaccinerad mot kattpest och kattsnuva och beroende på vilka som arrangerat utställningen så ser kravet olika ut om hur ofta katten ska vara vaccinerad. Detta är något du själv ansvarar för att kolla upp innan utställningen äger rum. När du ankommer till lokalerna för utställningen så kommer du att behöva visa upp vaccinationsintyget. Intyget ska uppvisas i samband med veterinärbesiktningen och besiktningen innebär att en legitimerad veterinär undersöker din katts öron, ögon, päls och mående. Veterinären kollar även om katten är vaccinerad.

Kattburen och att checka in

När du anländer till utställningen och efter att din katt genomgått veterinärundersökningen så är det dags att checka in sig vid en kassör som därefter ger dig utställningsnummer. Du får även en katalog där du kan få en överblick på alla katter som är anmälda för utställningen. Det är vid incheckningen du också får information om var och vilken bur som tilldelats till din katt, denna bur kan du på plats göra iordning och dekorera om du vill.

Hur självaste bedömningen av katterna ordnas är utifrån katalogen. Katten bedöms på ett bord där du eller en domarassistent placerar katten. Domaren gör bedömning om kattens kropp, huvud, svans, färg, öron, ögon samt kattens helhet. Domaren sammanställer sedan ett utlåtande om katten. Katterna konkurrerar och tävlar inom specifik ras som också uppdelas i åldersklasser och färg såsom mönstrad, vitfläckig med mera. Domaren överlägger och beslutar vilka katter som går vidare att tävla i bäst i ras (BIR) och bäst i variant (BIV). Där de katterna som gått vidare tävlar utifrån hårslag, långhår, korthår, semilånghår och siames / oriental. Ibland är det inte enbart en domare utan också flera.

Viktigt att tänka på

Det är ganska många förberedelser inför en utställning och det gäller att katten är på topp och förberedd. Katten ska vara ren och tvättad innan tävling samt ha nyklippta klor. Det är inte alltid lätt att komma ihåg allt som ska tas med och här följer en lista över det viktigaste som du inte får glömma:

Till buren så behövs burskynke, liggunderlag, kattsand, kattlåda, spade, leksak, kattmat samt vatten- och matskål. Det är också viktigt att ta med sig kam, klosax och borste till katten.

Papper som krävs som underlag för utställningen är stamtavla eller huskattsbevis, vaccinationsintyg och utställningsinformation.